Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Salmesang, samklang og stor glæde

Salmesang, samklang og stor glæde


# Nyheder fra Brøndbyøster Kirke
Udgivelsesdato Udgivet tirsdag d. 1. marts 2022, kl. 13:47
Salmesang, samklang og stor glæde

Poul Aagaard elsker at synge sange og salmer. Den glæde går langt tilbage i hans liv. Faktisk har glæden ved sang og musik hjulpet Poul igennem flere svære stunder. Salmesang med andre skaber nemlig samklang, siger Poul.

Poul Aagaard er menighedsrådsmedlem i Brøndbyøster Kirke. Det har han været i snart 30 år. I menighedsrådet er han kasserer og med til at lave bladet Kirkenyt. Men Poul er også meget glad for at synge, og han har sunget i kor i mange år. Han deltager jævnligt i gudstjenester i Brøndbyøster Kirke, hvor han er med til at lade den fælles salmesang fylde rummet. Poul er særdeles glad for salmesangen, og han synes den er en af de vigtigste dele af gudstjenesten udover præstens prædiken. Men faktisk går Pouls glæde for at synge meget længere tilbage.

Sang ved klaveret

Poul er vokset op i en meget musikalsk familie. Her var musik og sang en del af dagligdagen. Han sang særligt med sin bror, og faktisk synger de stadig ofte sammen. Senere i livet blev Poul gift, og Pouls kone, Hanna, var meget musikalsk og spillede klaver. Det blev til mange timer omkring klaveret med sang og musik. Poul erindrer: ”Jeg har altid følt en meget stor glæde ved at synge. Jeg synger også meget glad med på de sange, vi synger til gudstjenesten”. Musik og sang har derfor fyldt meget i Pouls liv igennem årene, og den har faktisk hjulpet ham igennem flere svære stunder. 

For Poul har særligt salmesangen i kirken nemlig en opbyggende følelse. Den opbyggende følelse, sangen giver, oplever Poul under gudstjenesterne. ”Det er særligt salmemelodierne, jeg kan lide. Dem tænker jeg mere over end teksten”, siger Poul. Der er nemlig mange måder, sangen kan røre en på, tilføjer han.

Der opstår fællesskab i sangen

Sang er godt for både krop og sind. Derfor synger Poul også med i forskellige lokale kor i Brøndby. Særligt ”KOL-koret” (et kor for folk med lungelidelser) betyder meget for ham. Poul har altid sunget som tenor, men nu er tenor og basstemmerne samlet. Poul siger: ”Med alderen, sænker stemmens toneleje sig en smule, så det begynder at knibe lidt med at nå op på de høje toner”.

Vi ved fra historien, at kristne menigheder altid har sunget og brugt musik til deres gudstjenester. Her er musikken og sangen en vigtig brik i gudstjenestens fællesskab, og sådan er det også den dag i dag. Poul er meget glad for fællesskabsfølelsen i korsangen, fordi det er i fællesskab med andre, den gode samklang opstår: ”I sangen føler jeg også fællesskab. Det kan ikke nytte noget, at nogen brager igennem, når vi synger sammen. Det skal være en samklang”, påpeger Poul. Det er nemlig i den store fællessang, vi mødes, og samklangen opstår kun, hvis man lytter til hinanden og synger sammen, ikke som solist. 

I Brøndbyøster Kirke synger vi mange salmer, som kirkens organist og kor understøtter. Det gør vi både til gudstjenester i kirken og arrangementer i Annexgården. For Poul kan sang og salmesang være med til at opbygge os indeni. Den er med til at danne fællesskab, og så er det godt for lungerne at synge. Ja, der er faktisk ingen undskyldning for ikke at starte dagen med en sang.