Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Orgelbruset bagerst fra kirken

Orgelbruset bagerst fra kirken


# Brøndbyøster Kirkes blog
Udgivelsesdato Udgivet af Peter Brandt Baumgartner, onsdag d. 14. oktober 2020, kl. 10:46
Orgelbruset bagerst fra kirken

Når vi kommer til gudstjeneste i Brøndbyøster Kirke, sætter vi os på bænken med vores blik rettet mod alteret. Kirkerummet har næsten bestemt for os, hvor vi kigger hen. Det er smukt, fordi det er et billede på, at vi sejler i et stort skib mod det samme mål. Og bag os sidder organist Filip Forsberg og styrer os igennem den musikalske sejltur, som en gudstjeneste også er – igennem salmer, korsvar og motetter. Han laver bruset bagerst fra kirken, og den opgave har Filip haft i 25 år.

Filip Forsberg er organist i Brøndbyøster Kirke, og du har nok set Filip på sin faste plads ved kirkens orgel ved gudstjenester, begravelser, bryllupper, dåb, og til andre store og små begivenheder i kirken. Ja, Filip har dannet den musikalske ramme om mange menneskers livsbegivenheder, og der er ikke det øjeblik, som Filip ikke har lagt musik til. ”Udtrykket i musikken skal afspejle begivenheden” siger Filip, som er bevidst om musikkens betydning for hele stemningen i den situation, som kirkegængerne står i – om så det er sorg eller glæde.

Kirkemusik er en hjertesag 

Det er en vigtig sag for Filip at formidle kirkemusikken og salmesangen for alle, der kommer i Brøndbyøster Kirke. Filip brænder for at vise en bred vifte af alt det, kirkemusikken har at byde på – om så det er 1600-tallets store barokkomponister eller de nutidige, ukendte komponister og tekstforfattere. Hele paletten med musik skal nemlig præsenteres – for det er den opgave, man har som organist, mener Filip.

Når Filip spiller på orglet og fortæller om kirkemusik betyder det meget for ham, at musikken når helt ud til menigheden. Filip siger nemlig ”Det er vigtigt at nå folk, så musikken ikke kun bliver i tårnrummet, hvor orglet står”. For Filip udtrykker musikken nemlig også inderligheden hos kirkegængerne, og han ser det som sin ypperste opgave at give denne inderlighed et musikalsk sprog. Og det er noget, folk mærker, når de besøger kirken.

Organist på farten

Filip Forsberg begyndte sit arbejde for Brøndbyøster Kirke i 1995, og inden da studerede han på musikkonservatoriet. På musikkonservatoriet brugte Filip meget energi på at dygtiggøre sig, og på at opbygge gudstjenesteerfaring som organist. Han spillede derfor i mange københavnske kirker under sin studietid. Det betyder også stadigt meget for Filip at dygtiggøre sig gennem undervisning, korseminarer og andre tiltag. Derfor er han altid på jagt efter nye salmer og ny musik, som han kan bruge ved forskellige lejligheder. 

Glad for samspil 

Der er blevet opbygget en masse gode oplevelser i de 25 år, Filip har været i Brøndbyøster Kirke. Jubilæet står som en af de store milepæle, og på selve dagen blev der afholdt festgudstjeneste, reception og koncert med Filip og cellisten Ida Riegels i samspil. Det er vigtigt at få andre dygtige musikere forbi den gamle middelalderkirke i Brøndbyøster. Filip siger: ”Som organist arbejder man meget alene ved orglet. Derfor er det dejligt også at spille med folk for at nyde samspillet. Det samspil finder jeg både med musikere, men også med mine fire dygtige sangere”.
For Filip er det særdeles vigtigt, at alle trives godt i kirken, både i arbejdssituationer og socialt. For som han siger med et smil på læben: ”Det er vigtigt at kunne snakke om andet end G-nøgler og noder”. 

Når du næste gang sætter dig på kirkebænken til gudstjeneste i Brøndbyøster Kirke, så er du i trygge musikalske hænder. Her vil Filip Forsberg nemlig atter en gang gøre det, han gør allerbedst. Han vil guide dig igennem kirkemusikkens kringelkroge og salmernes skønhed på allersmukkeste vis.