Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Bliver det godt igen?

Bliver det godt igen?


# Brøndbyøster Kirkes blog
Udgivelsesdato Udgivet af Peter Brandt Baumgartner, mandag d. 6. april 2020, kl. 18:34
Bliver det godt igen?

Livet er dejligt. Og livet er forfærdeligt. Glæder og sorger er en del af livet. Det mærker vi måske endnu stærkere i denne tid. 

Mange steder på sociale medier bruges #detblivergodt igen. Men gør det det? Det bliver måske nok normalt igen for dem, der ikke har mistet et elsket menneske. For dem, der ikke har mistet deres arbejde. For dem, der ikke er ved at gå til angst og depression, som trækker lange spor. 

I Europa dør titusinder. I Amerika dør hundredtusinder. I Indien og Afrika dør der måske millioner. Og det bliver ikke godt igen og det bliver ikke normalt igen for dem, der er døde, og for dem, der har mistet.

Her under coronatiden er det sværere at flygte fra det, der gør ondt. Vi bliver på en måde stillet overfor at mærke tankerne og følelserne i os selv. Vi kan ikke flygte med en tur i biffen, en shoppingtur eller besøg hos vennerne. Vi bliver mere alene og overladt til os selv. Og vi mærker også at livet er svært og tungt.

Kristendommen handler ikke om, at det bliver godt igen. Kristendommens budskab om håb handler om både kors og opstandelse. Jesus led på korset, som vi alle lider gennem vores liv. Livet er forfærdeligt. Og samtidig er der mere til livet end det. Jesus opstod fra de døde. Livet er dejligt. Vi mærker dagligt opstandelsen i vores liv. Når påskeliljerne står og lyser i solen. Når livet går videre, selvom jeg sørger og lider. 

Det bliver ikke nødvendigvis godt igen. Men livet bliver ved – og det rummer sorg, og det rummer glæde. En af mine gode veninders mor døde for nogle år siden. Det er aldrig blevet godt igen. For hendes mor mangler. Den største trøst for hende var, da én sagde til hende: This too shall pass. Smerten og sorgen bliver ikke ved med at have det største ord eller det sidste ord. 

Det bliver ikke nødvendigvis godt igen. Men livet bliver ved. Men glæde og med sorg. Med lykke og ulykke. Vores opgave er nu og fremover at tage livet på os. Leve dér, hvor vi er med åbne øjne for både glæde og sorg. Som Jesus måtte bære sit kors, må vi også bære vores. Og som Jesus opstod, skal vi også hver dag opleve opstandelse og liv.

Derfor kan vi synge med på Thomas Kingos fantastiske salme:
Sorrig og glæde de vandre til hobe, 
lykke, ulykke de gange på rad, 
medgang og modgang hinanden tilråbe, 
solskin og skyer de følges og ad. 
Jorderigs guld
er prægtig muld,
Himlen er ene af salighed fuld.

Pernille Nærvig Petersen
Præst i Brøndbyøster Kirke