Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Næstekærlighed – Hvad er nu det?

Næstekærlighed – Hvad er nu det?


# Brøndbyøster Kirkes blog
Udgivelsesdato Udgivet tirsdag d. 10. marts 2020, kl. 10:38
Næstekærlighed – Hvad er nu det?

Spørger man, hvad det betyder at være kristen, vil mange sige, at det handler om at være gode og kærlige mod andre. Og hjælpe dem, der har det svært. Det er rigtigt nok. Men det med næstekærligheden begynder nu et andet sted, for ellers bliver kristendom til et politisk program og så er det ikke kristendom! 

Jesus møder engang en mand, der vil sætte Jesus på prøve med et spørgsmål om, hvad han skal gøre af godt for at få del i det evige liv. Og Jesus svarer: Det kan du ikke sikre dig! Så fortæller Jesus en historie om en mand, der bliver overfaldet på det groveste og ligger forslået og døden nær i en vejgrøft. Der kommer flere mennesker forbi fra mandens egen kreds, som man med rette kunne forvente ville hjælpe staklen på fode igen. Men de går bare deres vej! Endelig kommer der så en fremmed, en samaritaner, forbi. Han hjælper manden, der er blevet overfaldet og slået halvt fordærvet. Det er historien om ”Den barmhjertige samaritaner”, som den populært kaldes. Den overfaldne mand må finde sig i at blive hjulpet af en fremmed, som han ville have fravalgt, om han kunne. Og så lyder Jesus spørgsmål: Hvem var den forslåede mands næste? Og svaret giver sig selv: Ham, der viste barmhjertighed! Ham, der hjælper mig på fode igen, er min næste! 

Kernen i denne fortælling om næstekærligheden er Jesus selv! Han blev nemlig kaldt en samaritaner. Han kunne ikke gå forbi nogen! Heller ikke dig og mig. Jesus er derfor i sandhed din og min næste! Han gav alt hvad han ejede og delte det gladeligt med os. Ja, sit liv gav Han for vores skyld og skænkede os en plads i Paradis. Ud af denne glæde sættes vi nu fri til ikke at konkurrere med hinanden om, hvem der er bedst til at gøre godt mod andre for at være fromme og gode nok, og sikre os en plads i paradisets have. Den plads har vi fået af Ham. Det er en gave! Og denne gave giver os frie hænder til at gøre godt mod andre. Ikke for at sikre os selv, men i glæde og taknemlighed over, at vi selv er blevet vist barmhjertighed af livets Herre.

Af Ove Kollerup
Præst i Brøndbyøster Kirke
Provst i Glostrup Provsti